Zes jaar cel geëist tegen judoleraar IJsselmonde

Justitie heeft zes jaar cel geëist tegen een 59-jarige eigenaar van een sportschool in Rotterdam-IJsselmonde, op verdenking van seksueel misbruik. De man zou als judoleraar jarenlang ontucht hebben gepleegd met leerlingen.

In totaal hebben vijf slachtoffers aangifte gedaan. In de meeste gevallen gaat het om oude zaken van ongeveer tien jaar geleden. Alle slachtoffers zijn inmiddels meerderjarig.

De sportschooleigenaar ontkent de jongens te hebben misbruikt. Hij denkt dat er een complot tegen hem is gesmeed.

Vaderfiguur
Volgens justitie was er sprake van een vast patroon. Joop ter H. koos bewust kwetsbare jongens uit, voor wie hij een vaderfiguur werd. Ze werden afhankelijk van hem en dat resulteerde langzamerhand in seksueel misbruik.

“Het begon met knuffelen, dan een zoen, dan betasten en op een gegeven moment ging een hand in hun broek”, aldus officier van justitie Blom. “Het misbruik is heel zorgvuldig opgebouwd”.

Naaktfoto’s
Behalve de vijf aangiftes liggen er nog verklaringen van zeven anderen die ook vertellen over ontucht door Joop ter H. Justitie wijst verder nog op seksueel getinte brieven en sms’jes en naaktfoto’s van twee meerderjarige jongemannen van de sportschool die op zijn computer zijn gevonden.

Joop ter H. heeft zich woensdag beroepen op zijn zwijgrecht. Eerder heeft hij verklaard dat hij de jongens nooit met een vinger heeft aangeraakt en dat hij desnoods tot de hoogste rechter zal doorvechten.

Persoonlijke hetze
Hij denkt dat de vroegere mede-eigenaar van de sportschool in IJsselmonde de aanstichter is van de hetze tegen hem. Het zakelijke conflict dat beiden hadden, in augustus 2011, zou zo uit de hand zijn gelopen dat zijn compagnon hem voor pedofiel uitmaakte. Daarna zouden de aangiftes zijn gevolgd.

Advocaat Jongsma: “Zijn toenmalige compagnon had ruzie met Joop en is inmiddels voor zichzelf begonnen met een soortgelijke sportschool. Hij heeft er mooi van kunnen profiteren dat Joop een tijd heeft vastgezeten”.

Mee op vakantie
De advocaat vindt het vreemd dat geen van de vermeende slachtoffers eerder aan de bel heeft getrokken. “Eén van de aangevers zegt 21 jaar te zijn misbruikt. Hij was al volwassen toen hij met Joop naar Thailand reisde. Wie gaat er nou in godsnaam naar Thailand met de beul van zijn jeugd?”

Vier slachtoffers hebben een schadeclaim ingediend van in totaal 50.000 euro. De rechtbank in Rotterdam doet op 11 juli uitspraak. Joop ter H. is al een tijdje geleden op vrije voeten gesteld, in afwachting van het oordeel van de rechter.

Bron: Rijnmond.nl
Foto: Archief IJsselmondenieuws

Chat openen