Zaterdag 20 juli Roadshow IJsselmonde

Op zaterdag 20 juli komt de roadshow Gratis veiliger rijden 2013 naar deelgemeente IJsselmonde. Op het plein aan de Herenwaard (bij de deelgemeente) kunnen automobilisten van 12.00-19.00 uur hun auto laten controleren op autoveiligheid.

De politie roept mensen in IJsselmonde op om vooral te komen. “Ze zijn nu op 5 locaties geweest en de resultaten van de controles zijn zorgwekkend te noemen”, vertelt Jan van de Werken, initiatiefnemer en werkzaam bij de politie. Wij zijn blij dat we met deze roadshows mensen kunnen informeren en hun auto’s gratis kunnen laten nakijken op het gebied van autoveiligheid. Dat blijkt hard nodig. En op deze manier komen we beter in gesprek met mensen. Dat werkt veel beter dan een foldertje.”

Zorgwekkend
Op de eerste vijf locaties zijn bijna 1000 auto’s gecontroleerd. Daaruit is gebleken dat bij 45% de remvloeistof niet in orde is. Er zit teveel vocht in de leiding van de rem waardoor remmen kunnen weigeren. Bij ruim 55% blijkt de bandenspanning verkeerd en bij 27% is er sprake van versleten banden. Een te lage of te hoge bandenspanning en versleten banden zorgen voor minder grip op de weg. Hierdoor ontstaat een langere remweg en een hogere slipkans. Uit de oogmetingen die ter plekke zijn gedaan blijkt dat ruim 80% van de mensen een bril nodig hebben. Wat de gevolgen daarvan op de weg zijn, moge duidelijk zijn.

1000e auto
De roadshow wordt goed bezocht. In IJsselmonde wordt de 1000ste auto verwacht. Voor hem of haar wacht een leuke verrassing. Daarnaast maakt iedereen kans op mooie prijzen zoals bijvoorbeeld een cursus autoveiligheid van het Nederlands Instituut voor Verkeersveiligheid (NIV) of een navigatiesysteem. En er is naast de checks op de auto nog veel meer te beleven. Zo kunt u aan de slag om eindelijk eens te leren hoe u zelf een band kunt verwisselen. En wordt er met u nog een keertje geoefend met het inparkeren. In het paviljoen kunt u een virtueel rijvaardigheidsspel spelen en uw ogen laten checken. Buiten ervaart u in een rijsimulator van het NIV hoe te handelen als u over de kop gaat. En dit alles geheel gratis!

Een kleine greep uit de gratis activiteiten:
• Graveren kenteken in voor- en achterruit
• Bandenspanning, remvloeistof check
• Ogen check
• Koplampen check
• Oefening in veilig handelen in een kantelsimulator
• Leer hoe u zelf een band kan verwisselen
• Test nog eens het inparkeren
• En nog veel meer …Gratis een kopje koffie, thee of fris terwijl u wacht.

Doe mee aan de prijsvraag en win mooie prijzen zoals een Ray Ban zonnebril of navigatiesysteem!
Voor meer informatie kijk op www.politie.nl/rijveiliger2013

De roadshow volgen? Check Twitter via #rijveiliger2013.

Met wie?
De roadshow is een initiatief van de Politie Eenheid Rotterdam en werkt hierin samen met Carglass, Euromaster, Pearle Opticiens, Burgernet, Nederlands Instituut voor Verkeersveiligheid, Transport en Logistiek Nederland, Schadenet en de deelgemeente IJsselmonde.

Chat openen