Woensdag 12 juni themachat over straatroven

Op woensdag 12 juni is er een themachat over straatroven op www.vraaghetdepolitie.nl; de officiële jongerenwebsite van de politie. Tussen 15.00 en 16.30 uur zitten de bedenkers van de campagne #besmartwithyourphone, politieagenten Henri en Renate, achter de chat om alle vragen van jongeren te beantwoorden.

Campagne
Eind april lanceerde de politie in Rotterdam de campagne ‘Be smart with your phone!’. Een campagne gemaakt door jongeren én voor jongeren. Hiermee wil de politie de jeugd bewust maken van hun omgeving en de gevaren van het gebruik van de smartphone op straat. Uit onderzoek en analyses blijkt namelijk dat vooral jonge scholieren een makkelijke prooi zijn voor straatrovers. Zij gebruiken vaak hun telefoon op straat en letten niet op hun omgeving. Binnen enkele seconden is de telefoon uit hun handen gerukt en is de straatrover gevlucht.

De campagne bestaat uit interactieve presentaties op zowel basisscholen als middelbare scholen. De jeugd tussen de 10 en 15 jaar krijgt tijdens de presentatie filmpjes te zien, gemaakt door studenten van het Grafisch Lyceum Rotterdam, waarin duidelijk wordt hoe snel een straatroof is gepleegd. Maar bovenal hoe je dit kunt voorkomen en waar je op moet letten.

Deze chat is een manier om (anoniem) in contact te komen met de politie en vragen te stellen over dit onderwerp. Ook is het mogelijk privé te chatten en je verhaal te doen. Vragen die jongeren hebben over dit onderwerp worden direct en betrouwbaar beantwoord.

Vraaghetdepolitie.nl
Jongeren hebben vragen over veiligheid in de breedste zin van het woord. Omdat ze nieuwsgierig zijn, omdat ze denken dat een vriend(in) in de problemen zit of omdat ze zelf slachtoffer zijn. Om de betrokkenheid ten aanzien van veiligheidsthema´s onder jongeren te verhogen en om de drempel voor jongeren te verlagen om in contact te komen met de politie werd vraaghetdepolitie.nl ontwikkeld. De site trekt gemiddeld 65.000 bezoekers per maand en ontvangt circa 100 vragen per week. Iedere vraag wordt beantwoord.

Minimaal tweemaal per week wordt er gechat met jongeren. Regulier is dat elke dinsdag en donderdag tussen 19.00 en 21.00 uur. Dit gebeurt onder leiding van een ‘digitaal wijkagent’, een internetrechercheur die het internet als wijk heeft. Daarnaast zijn er regelmatig chatsessies over diverse veiligheidsthema’s. In deze themachats staat altijd een politiespecialist aan het roer om in gesprek te gaan en vragen te beantwoorden.


Chat openen