Wijkagent Mark Jurgens uit IJsselmonde geeft gastles tegen pesten

Wijkagent Mark Jurgens uit IJsselmonde geeft gastles tegen pesten
Leerlingen van een school in Rotterdam-Beverwaard beleefden gisteren een bijzondere middag. Wijkagent in IJsselmonde Mark Jurgens nam de les over en wilde het hebben over een serieuze kwestie: pesten.

Gastdocent Mark begint zijn les met de vraag: “Wat is het verschil tussen pesten en plagen?” De leerlingen antwoorden dat plagen onschuldig is en pesten niet. “Het begint inderdaad vaak onschuldig met plagen”, reageert Mark, “maar soms loopt het uit de hand en worden kinderen zelfs geslagen door hun pesters.”


Eigen ervaring
Aanleiding voor deze les is een incident dat een paar weken eerder is voorgevallen met een jongen uit deze klas. Het schooljaar is dan net begonnen. “Dan komt er een melding binnen van een bewoner van een bejaardenflat in Beverwaard: er hangt een jongen van een jaar of 11 rond bij hun gebouw.” Een vreemde melding, zo vindt Mark. Het is midden op de dag en dan zou zo’n jongetje toch op school moeten zitten.”

Gepest
Eenmaal aangekomen bij het gebouw, ziet Mark de jongen vriendelijk zwaaien naar de bewoners. Op zich niks mis mee natuurlijk, maar de wijkagent wil wel weten wat de jongen op dit tijdstip hier doet. Mark: “Hij vertelt me dat hij wordt gepest. Hij is nieuw op deze school en word uitgescholden door zijn klasgenoten. Op de vraag of zijn ouders weten wat er speelt, antwoordt hij: “Ik heb het thuis niet verteld. ”De wijkagent neemt contact met zijn school. Déze school. De juffrouw heeft ook geen signalen van pesten gezien. “Hij speelt gewoon mee met de andere kinderen”, is haar reactie.

Week tegen pesten: Laat je zien
Het is deze week de week tegen pesten, met dit jaar als thema ‘Laat je zien’. Een oproep aan vooral leraren om te werken aan vertrouwen in de klas, zodat de leerling die gepest wordt de eerste stap naar de leraar durft te zetten. Lees meer over week tegen pesten op www.weektegenpesten.com

Tekst en foto: Politie.nl

Chat openen