Welzijnswerk protesteert: concurrentiepositie bij voorbaat zwak

Van het spreekrecht werd door de welzijnsorganisaties geen gebruik gemaakt. Foto: IJsselmondeNieuws.nl

IJsselmonde telt drie buurthuizen. Nog wel, want het welzijnswerk gaat op de schop. De deelgemeente stopt de subsidie. Aanbesteden is nu het toverwoord. Met alle onzekerheid van dien voor bewoners, medewerkers en de welzijnsorganisaties zelf.

Het extern onderzoeksrapport ‘Focus en Massa’ (91 pagina’s) geeft “recht voor zijn raap” kritiek op de deelgemeentelijke organisatie, het bestuur en op het welzijnswerk in de deelgemeente IJsselmonde. “En dus ga je met de betrokken partijen om de tafel zitten om de inhoud van het rapport uit te diepen”, zegt Netty Verschoor, directeur van welzijnsorganisatie Perspect.

Maar de gemeente Rotterdam heeft gekozen voor aanbesteding, per 1 januari 2013. Deelgemeente IJsselmonde draait de schroef nog wat verder aan. Per 1 januari 2012 stopt de subsidie voor bestaande welzijnsorganisaties. De aanbesteding vindt plaats per 1 juli 2012. Iedereen mag offreren, dus ook Perspect. “Maar dan moet je wel weten wat de criteria zijn. En hoe komen we dat half jaar door? Wij zijn geen lege organisatie. De deelgemeente betrekt ons nergens bij, ook al zegt zij zelf van wel”.

Grote onzekerheid voor de medewerkers van Perspect en welzijnsorganisaties als DOCK en SPIJ. Maar vooral ook voor bijvoorbeeld de wekelijks 900 bezoekers van de buurthuizen. Een advocaat is in de arm genomen.

Bron: Richard van der Keur/De Havenloods

Chat openen