Wat als uw kind gepest wordt?

Uw dochter durft niet meer naar de sportclub, omdat twee meisjes steeds haar sporttas afpakken en over het hek gooien. Als uw kind gepest wordt, wat kunt u als ouder dan doen?

Steunen
Pesten houdt meestal niet vanzelf op. Uw kind kan erg onzeker en ongelukkig worden. Wacht niet te lang af. Als het pesten al lang aan de gang is, zijn de problemen moeilijker op te lossen. Als uw kind gepest wordt, heeft het veel steun nodig. Benoem de gevoelens van uw kind en kijk hoe u uw kind kunt helpen. Praat met degene die verantwoordelijk is voor de plek waar er wordt gepest, bijvoorbeeld de leerkracht of de trainer op de sportclub. Omgangsregels zijn belangrijk. Ook aandacht voor de pestkop is heel belangrijk!

Weerbaarheid
Om te voorkomen dat kinderen slachtoffer worden van pesten is het belangrijk dat ze weerbaar zijn en dat ze voldoende vertrouwen in zichzelf en een positief zelfbeeld hebben. Als ouder heeft u hierin een belangrijke rol. Geef uw kind voldoende aandacht, laat merken dat het belangrijk is en geef complimenten als het iets goed doet. Breng uw kind ook in situaties waarin het leert omgaan met andere kinderen. Een cursus zelfverdediging of een weerbaarheidstraining is ook een mogelijkheid.

Vragen?
Heeft u nog vragen of wilt u eens praten met een jeugdverpleegkundige? Neem dan contact op met het Centrum voor Jeugd en Gezin IJsselmonde via 010 – 444 46 03 of kijk op www.cjg.nl


Chat openen