Vuurwerkverbod komende jaarwisseling definitief


Vuurwerkverbod komende jaarwisseling definitief
Een zwarte dag voor liefhebbers van vuurwerk én vuurwerkverkopers. Vrijdagmiddagmiddag is besloten dat de verkoop en het afsteken van bijna al het vuurwerk komende jaarwisseling wordt verboden.

Dat kondigde staatssecretaris Stientje van Veldhoven na afloop van het overleg met de ministerraad aan. Handelaren die vuurwerk op voorraad hebben, mogen dat bewaren tot volgend jaar.


Voor vuurwerkhandelaren komt een steunpakket van veertig miljoen euro. Het vuurwerkverbod komt er om de druk op ziekenhuizen tijdens de jaarwisseling te verlichten, zij hebben het nu al erg druk met coronapatiënten.

Vuurwerkverkopers vrezen dat door het verbod juist meer illegaal vuurwerk wordt verkocht en afgestoken, met veel grotere risico’s. Minister Fred Grapperhaus van justitie is het daar niet mee eens.

Grapperhaus: “Voor de politie wordt het gemakkelijker om te handhaven want er is een duidelijke lijn. Zij wilden dit al langer. Maar ik zeg daarnaast tegen mensen: denk na. De zorg moet echt ontlast worden, dus draag daar aan bij door een jaar over te slaan met vuurwerk.”

Minister ⁦Grapperhaus⁩ zegt dat er stevig gehandhaafd gaat worden, “wie gepakt wordt bij het afsteken van een vuurpijl krijgt een boete én een strafblad.”

Chat openen