Vliegenplaag toch van duwbakken bij eiland Van Brienenoord

Vliegenplaag ijsselmonde
De overlast van vliegen recent in Rotterdam-IJsselmonde blijkt toch veroorzaakt door de duwbakken die bij het Eiland Van Brienenoord lagen. De duwbakken zijn eigendom van afvalverwerker Suez.


De duwbakken bevatten plastic met daarin onder meer de restanten van vleeswaren, waarin de vliegen konden ontstaan en groeien. De afvalverwerker heeft, volgens de gemeente Rotterdam, beloofd de duwbakken niet meer in bewoonde gebieden aan te leggen.

In de wijk Heijplaat klagen bewoners al jaren over de overlast van vliegen. Maar nooit waren de duwbakken die aan de kant lagen in beeld. Een nieuwe vliegenplaag tussen 18 en 23 mei in IJsselmonde bracht echter nieuw licht op de zaak.

Wat bleek? In Oud-IJsselmonde lagen tijdelijk ook duwbakken van Suez. Uit nader onderzoek in opdracht van de gemeente naar aanleiding van die overlast is gebleken dat de bron bij de vaartuigen moet worden gezocht.

De gemeente Rotterdam is in overleg met Suez om herhaling van een vliegenplaag te voorkomen. De afvalverwerker heeft toegezegd dat de duwbakken niet meer in bewoonde gebieden aan de kade worden gelegd. Naar een volledige oplossing wordt nog gezocht.

Bron: RTV Rijnmond