Vestia: Aalsdijk van het gas af nu te duur voor de huurders

Vestia: Van gas af te duur voor huurders
Vestia heeft in een berekening vastgesteld dat van het gas af gaan voor huurders aan de Aalsdijk te duur zal uitvallen. Vestia heeft in het pilotgebied ‘Heindijk’ 192 woningen.

In 2030 moeten 85.000 Rotterdamse woningen van het gas zijn gehaald. Heindijk en omgeving zijn aangewezen als een van de vijf gebiedsaanpakken in de gemeente Rotterdam. Woningcorporatie Woonbron en Vestia zouden aan de slag gaan met het aardgasvrij maken van de wijk.


De gemeente Rotterdam geeft een subsidie die het grootste deel van de kosten dekt. Voor het overstappen betaalt een woningeigenaar een eigen bijdrage van 1.500 euro, ongeacht de hoogte van de daadwerkelijke kosten. De gemiddelde ombouwkosten worden geschat op 14.000 euro per woning.

Lees ook: Aanbod huiseigenaren Heindijk over te stappen naar stadsverwarming

Maar Vestia voorspelt dat de energiekosten voor hun huurders in de twee flats aan de Aalsdijk hoger zullen uitvallen. “Het zou gaan om enkele tientjes per jaar als we nu kiezen voor stadsverwarming”, aldus Vestia.

De verhuurder zegt huurders wél de mogelijkheid te bieden om alvast elektrisch te koken, maar de collectieve cv-ketels voor verwarming zijn de komende jaren nog goed. “Dat zou kapitaalvernietiging zijn.”

Vestia wil de overstap van gas naar stadsverwarming pas in 2027 doen. Dan is het tijd voor groot onderhoud van het Oost,- en Westflat en kunnen de cv-ketels verdwijnen.

Chat openen