Twee van de drie buslijnen in Rotterdam dreigen te verdwijnen

Wethouder Baljeu van Verkeer en Vervoer

Twee van de drie buslijnen in Rotterdam dreigen te verdwijnen. Ook gaan de prijzen in het stadsvervoer mogelijk fors omhoog. Dat blijkt uit meerdere onderzoeken naar de gevolgen van de kabinetsbezuinigingen.

Volgens de berekeningen leveren aanbestedingen in het Openbaar Vervoer minder op dan het kabinet vooraf had gedacht. Daarom moet er op andere manieren worden bezuinigd.

Prijzen tot 20 procent hoger
Een van de mogelijkheden is dat de prijzen met 15 tot 20 procent omhoog gaan. Uit een ander onderzoek blijkt dat veel buslijnen moeten verdwijnen. De onderzoeken zijn uitgevoerd in opdracht van de RET en de stadsvervoerders van Den Haag en Amsterdam.

De vervoersmaatschappijen zeggen dat ze gedwongen worden tot forse ingrepen omdat minister Schultz 120 miljoen euro wil bezuinigen.

Oppositie geschrokken
De oppositie in de Tweede Kamer is geschrokken van de gevolgen die de bezuinigingen op het stadsvervoer kunnen krijgen. PvdA, GroenLinks en de ChristenUnie noemen de effecten rampzalig.

Minister Schultz van Haegen zegt in een reactie dat ze vasthoudt aan de bezuinigingen. Volgens haar laten de onderzoeken ook andere mogelijkheden zien om te besparen dan het verhogen van de prijzen en het schrappen van buslijnen.

16-08 wethouder Baljeu over het openbaar vervoer by rtvrijnmond

Chat openen