Tarieven parkeergarages sinds crisis fors gestegen

Sinds het begin van de crisis zijn de tarieven in veel parkeergarages beduidend harder gestegen dan de inflatie. Dat blijkt uit de Nationale Parkeertest 2012 die uitgevoerd is door Detailhandel Nederland.

De belangenvereniging van de winkeliers zegt dat het aantal bezoekers van steden afneemt door te hoge parkeertarieven en onderzocht daarom 75 parkeergarages in 24 Nederlandse steden. De garages zijn beoordeeld op de tarieven, service, bereikbaarheid en veiligheid.

Rotterdam en Dordrecht
In Rotterdam en Dordrecht zijn, in de periode 2009 tot en met januari 2012, de tarieven verhoogd met een paar dubbeltjes per uur. Dat lijkt niet veel, maar het is omgerekend meer dan de inflatie van 5,2 procent over die periode, zegt Detailhandel Nederland.

Ook het parkeren op straat is in meer dan de helft van de onderzochte steden gestegen. In Rotterdam is die prijs gelijk gebleven met ongeveer € 3,00 per uur. In Dordrecht is de prijs gestegen van € 2,20 naar € 2,50.

Parkeren te duur
Volgens Detailhandel Nederland vinden consumenten de tarieven te hoog, onduidelijk en oneerlijk. Naast de hoogte van de tarieven is vooral het betalen per vaste periode een doorn in het oog. Daarbij worden de tarieven verhoogd zonder dat de consument dat goed doorheeft omdat er verschillende tijdseenheden worden gehanteerd; € 1,00 per 15 minuten wordt veranderd in € 1,00 per 13 minuten.

Aanbevelingen
De belangenbehartiger van de winkeliers pleit voor eerlijke en duidelijke parkeertarieven: betalen per minuut.

Daarnaast is Detailhandel Nederland voorstander van het bevriezen of verlagen van parkeertarieven. Als dit niet gebeurt, vreest de organisatie dat de consument de steden gaan mijden, omdat het parkeren te duur is.

Alternatief voor betaald parkeren is het invoeren van blauwe zones. In de blauwe zone kan een consument door middel van de parkeerschijf een half uur of twee uur gratis parkeren. Hierdoor blijven parkeerplekken niet eindeloos bezet en is het niet nodig om betaald parkeren in te voeren.

Bron: Rijnmond.nl

Chat openen