Strop voor TOS dreigt

‘Minstens 200.000 euro nodig’

Door Kevin Spanjersberg – Geen voetbaltoernooien meer in de Taxuskooi, geen buurtactiviteiten meer tijdens Halloween en veel jongeren op straat die zich enorm vervelen. Dat scenario kan werkelijkheid worden als de bezuiniging op Stichting Thuis Op Straat doorgaat.

De gemeente wil in 2015 geen subsidie meer geven aan Stichting Thuis Op Straat (TOS). Directrice Marianne Martens deed nog een laatste poging en sprak tijdens de gezamenlijke commissievergadering in de hoop zo het tij te keren. Of het heeft geholpen, is nog maar de vraag.

Op dit moment krijgt TOS 270.000 euro subsidie, maar de gemeente wil het bedrag de aankomende jaren flink verlagen en in 2015 zelfs stopzetten. “Wij krijgen in 2014 nog maar 100.000 euro. Als dat zo is dan bestaat Thuis Op Straat straks niet meer en verdwijnen we in alle wijken. Jongeren hebben straks niets meer te doen.”

De stichting heeft per jaar minstens 200.000 euro nodig om door te kunnen gaan met alle activiteiten. “Zelfs dan wordt het erg moeilijk”, licht Marianne Martens toe. “Als wij stoppen is het mogelijk dat er in plaats van ons een andere stichting komt, maar die moet helemaal opnieuw beginnen.” Verder is het niet duidelijk wat er met de 400 jongeren die daar werken en 200 jongeren die stage lopen zal gebeuren. “Het is mogelijk dat die plekken verdwijnen. Dat ligt dan aan de vervangende organisatie”, aldus de directrice van TOS.

Op 8 en 10 november is de begrotingsraad. Dan wordt duidelijk of de gemeente doorgaat met de bezuinigingen. “Ik heb ingesproken en nu is het afwachten en hopen op een goede afloop.”

Bron: Weekkrant De Havenloods


Chat openen