Stroomstootwapen politie in Rotterdam 207 keer ingezet

Stroomstootwapen politie
Hondengeleiders van de politie-eenheid Rotterdam, die het afgelopen jaar een proef hebben gedraaid met het stroomstootwapen, hebben dit apparaat 207 keer gebruikt. In drie andere plaatsen waar de pilot van start ging, werd het wapen 95 keer ingezet.

Dit blijkt uit voorlopige cijfers van de pilot die in februari 2017 begon. In de meeste gevallen (113 keer) was dreigen met het wapen al genoeg om een verdachte onder controle te krijgen.


Nu de pilot met het stroomstootwapen per 1 februari 2018 is afgelopen, wordt de eindevaluatie opgemaakt door de Politieacademie. Naar verwachting is deze voor de zomer klaar en wordt die met een advies aangeboden aan de minister van Justitie en Veiligheid.

Minister Grapperhaus kan vervolgens in afstemming met de Tweede Kamer besluiten het wapen al of niet toe te voegen aan de politie-uitrusting. Tot die tijd mogen de circa 300 speciaal opgeleide collega’s die de pilot draaiden (in Zwolle, Amersfoort, Rotterdam en de Noord-Nederland) het wapen blijven gebruiken.

Chat openen