Sociale Index 2012: Leefbaar Rotterdam luidt de noodklok!

Leefbaar Rotterdam-raadsleden Anita Fähmel, Maarten Struijvenberg en Michel van Elck luiden de noodklok naar aanleiding van de uitkomsten van de Sociale Index van 2012.

De index meet op basis van een steekproef onder ruim 15.000 Rotterdammers hoe het is gesteld met de sociale kwaliteit van Rotterdam als geheel en van de afzonderlijke deelgemeenten en wijken.

Aantal probleemwijken verdubbeld
Leefbaar Rotterdam maakt zich vooral grote zorgen om het feit dat het aantal probleemwijken in twee jaar tijd meer dan verdubbeld is. Daarnaast blijkt dat het vertrouwen van de Rotterdammers in het stadsbestuur en hun binding met de stad ten opzichte van 2009 fors is gedaald met 30 procent. Van Elck: “De rapportcijfers die het stadsbestuur van de Rotterdammers hebben gekregen zijn dramatisch. Met zo’n rapport durf je echt niet thuis te komen.”

Minder taalbeheersing
Ondanks dat de gemeente de laatste twee jaar alleen al maar liefst 75 miljoen euro belastinggeld heeft uitgegeven aan taalbeheersing, scoort Rotterdam op dit gebied een 4,6. Een daling van 12 procent ten opzichte van 2009. Fähmel: “Ongelooflijk, tientallen miljoenen aan belastinggeld worden erin gepompt, maar zonder enig resultaat. De beheersing van de taal is alleen maar achteruit gegaan.”

Bestuur moet hand in eigen boezem steken
Maarten Struijvenberg heeft zich verbaasd over de reactie van het college op de uitkomsten van de Sociale Index. “Het college geeft aan dat ze de daling al voorspeld had. Waarom heeft ze dan geen oplossingen bedacht en maatregelen genomen?” Ook vindt Struijvenberg dat het stadsbestuur de hand in eigen boezem moet steken en niet alleen de crisis de schuld moet geven van de dramatische scores.

Leefbaar Rotterdam heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van B en W over de uitkomsten van de Sociale Index van 2012.

Bron: Leefbaar Rotterdam

Chat openen