Simons: “Nu snel aanpak overvalgolf”

Leefbaarraadslid Robert Simons heeft burgemeester Aboutaleb opgeroepen de huidige overvalgolf snel de kop in te drukken. “Door de explosieve stijging van het aantal overvallen in Rotterdam en omstreken, krijgen wekelijks minimaal vijf Rotterdammers levenslang,” aldus Simons. Hij geeft Aboutaleb nog twee maanden de tijd om de overvallen een halt toe te roepen. Lukt dit niet, dan zal Leefbaar Rotterdam eigen, onorthodoxe maatregelen voorleggen aan de burgemeester.

Leefbaar Rotterdam signaleerde al enige tijd een stijgende trend in het aantal overvallen en hield een eigen lijst bij. De Rotterdamse korpschef Frank Paauw heeft deze trend nu bevestigd. In de eerste twee maanden van dit jaar werden maar liefst 50% meer overvallen gepleegd dan in diezelfde periode vorig jaar. Paauw heeft het aantal rechercheurs binnen het Regionaal Team Overvallen inmiddels uitgebreid van vijftig naar tachtig man, maar hekelt tegelijkertijd de bezuinigingen op de jeugdhulpverlening die een succesvolle aanpak in de weg zou staan. Volgens Pauw zijn 65% van de verdachten jonger dan 25 jaar.

Dat laatste is volgens Simons te makkelijk. “We moeten in deze maatschappij allemaal de broekriem aanhalen. Dat is geen reden om vervolgens achterovergaan leunen en je te verschuilen achter bezuinigingen, waardoor je niets meer zou kunnen doen. Dat is te kort door de bocht en niet in overeenstemming met de feiten. Eerdere investeringen in de jeugdhulpsector hebben ook niet het gewenste effect gehad,” aldus Simons. Dat geld alleen niet de oplossing is, bleek onlangs nog uit een rapport van het SCP waarin werd gesteld dat ondanks een toename van middelen en mankracht voor de politie, dit niet tot heeft geleid tot een evenredige stijging van de resultaten en daarmee oplossingspercentages van misdaden.

Simons: “Het erge is dat door deze vreselijke ontwikkeling, die Leefbaar Rotterdam al een tijdje in de gaten had, iedere week vijf Rotterdammers levenslang krijgen. Als de huidige trend niet wordt gekeerd zal Leefbaar Rotterdam dan ook met aanvullende voorstellen komen om Rotterdam niet het afvoerputje te laten worden van crimineel Nederland en misschien wel crimineel Europa.”

Chat openen