Rotterdam krijgt aparte commissaris voor overvallen

Het aantal overvallen in Rotterdam is in de eerste twee maanden van dit jaar gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Om dit aantal naar beneden te brengen, krijgt de stad aparte politiecommissaris.

Dat zegt de Rotterdamse burgemeester en voorzitter van de landelijke Taskforce Overvallen Ahmed Aboutaleb (PvdA) tegen Elsevier. De Commissaris van Politie stuurt de opsporing van criminelen aan.

Criminelen
Aboutaleb zegt dat hoewel het aantal overvallen in Rotterdam sinds 2009 is gedaald, had in januari en februari een groot aantal overvallen plaats. Het gaat om een stijging van 42 overvallen in de eerste twee maanden vorig jaar, naar 63 overvallen dit jaar.

Bovendien plegen criminelen vaker overvallen in de omringende gemeenten in de politieregio Rotterdam-Rijnmond. De burgemeester benadrukt dat daders steeds vaker worden aangehouden. Dit aantal is gestegen van 201 in 2009 naar 233 vorig jaar.

Zorgen
Verder wordt een verschuiving geconstateerd van plundering van bedrijven naar huizen. Aboutaleb zegt dat de vaak (zeer) jonge leeftijd van de daders en de zwakke gezinssituatie waaruit zij komen, hem zorgen baart.

De jongere broers van ontspoorde jongeren moeten daarom vroegtijdig aandacht krijgen. Om overvallers vaker te kunnen pakken wordt het opsporingsteam verdubbeld naar honderd personen.

Bron: Wierd Duk, Shari Deira (Elsevier.nl)

Chat openen