Rotterdam gaat lokboa’s inzetten in de strijd tegen naastplaatsingen


Rotterdam gaat lokboa’s inzetten om daders van het naastplaatsingen bij vuilcontainers sneller te kunnen beboeten. Dit ondanks weerstand van onder meer D66 en GroenLinks.

Diverse partijen, waaronder de VVD en Leefbaar Rotterdam sloegen de handen ineen. De vele naastplaatsingen waren ook bij Partij van de Arbeid, CDA en ChristenUnie-SGP een doorn in het oog. Hiermee was een ruime meerderheid voor het inzetten van de anonieme buitengewone opsporingsambtenaren.


Het aantal inwoners dat overlast ervaart van afval naast vuilcontainers is flink gestegen. Dit komt niet altijd door een volle container of een klemmende draaiklep, in veel gevallen past het gewoon niet in de klep. Door naastplaatsingen als delict te behandelen wil Rotterdam laten zien dat dit soort overlast onacceptabel is.

Naast sensoren in containers, containeradoptanten en de BuitenBeter-app zien de partijen de inzet van lokboa’s als laatste redmiddel. Inwoners moeten zich bewust worden dat het plaatsen van afval naast de container ook ongedierte zoals ratten aantrekt.

Chat openen