Rotondes en kruisingen moeten straks overal hetzelfde zijn

Minister Schultz van Haegen wil graag dat alle kruisingen en rotondes er overal hetzelfde uit gaan zien. Dat komt volgens haar de verkeersveiligheid ten goede, meldt de NOS.

Gemeenten krijgen binnenkort een blauwdruk voor rotondes en kruisingen. Daardoor moeten die op termijn meer overeenkomen, met dezelfde voorrangsregels en borden.

Wirwar aan spelregels
Nu is er volgens de minister nog een wirwar aan spelregels. Dat is lastig voor met name ouderen, die een lagere reactiesnelheid hebben.

Het basisontwerp voor rotondes en kruisingen wordt niet verplicht, maar gemeenten kunnen er rekening mee houden bij de aanleg van nieuwe knooppunten.

In IJsselmonde bestaat vaak genoeg verwarring wie er voorrang heeft. Op de rotondes Olympiaweg (foto) en Kreekhuizenlaan/Groeninx van Zoelenlaan hebben fietsers voorrang, maar op de rotonde Reyerdijk is het net andersom. Dit zijn drie voorbeelden, maar gezien de deelgemeente IJsselmonde heeft laten weten het aantal rotondes uit te breiden en bestaande kruisingen te herinrichten, kan hiermee rekening worden gehouden. Eén regel voor alle rotondes en kruisingen lijkt hier dus op zijn plaats.


Chat openen