RIVM maakt Klebsiella-sneltest, maar minder geschikt voor Maasstad

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) komt met een protocol voor ziekenhuizen die te maken krijgen met de Klebsiellabacterie. Aanleiding is de uitbraak van de resistente bacterie in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam.

Het Maasstad Ziekenhuis krijgt veel vragen over de berichtgeving over de nieuwe sneltest van het RIVM om de klebsiella bacterie op te sporen.
In het Maasstad Ziekenhuis is op basis van dezelfde principes, eerder al, in samenwerking met het RIVM en het UMC Utrecht, een methode opgezet en gevalideerd, om grote aantallen monsters snel te onderzoeken. Hiermee is inmiddels materiaal van honderden mensen onderzocht. Deze nieuwe test die het RIVM nu lanceert, is vooral geschikt om materiaal van enkele patiënten te onderzoeken en is daarom minder geschikt om in het Maasstad Ziekenhuis te gebruiken.

Verspreiden
Epidemioloog Hajo Grundmann van het RIVM zei maandag over de nieuwe test: ”Omdat het probleem met de bacterie al maandenlang speelt in het Maasstad Ziekenhuis, is het goed mogelijk dat die ook naar andere ziekenhuizen is verspreid.”

Het is niet de bedoeling dat alle patiënten van alle ziekenhuizen getest worden. Alleen patiënten die de laatste maanden in het Maasstad Ziekenhuis behandeld zijn of bij wie om een andere reden vermoedens zijn van besmetting met Klebsiella, worden getest.

Het protocol voor de nieuwe test is opgesteld door het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM in samenwerking met Duitse, Engelse en Amerikaanse wetenschappers.

Bron: Libelle.nl

Chat openen