RIVM: Hitteplan actief voor heel Nederland

RIVM kondigt hitteplan af voor heel Nederland
De temperatuur loopt de komende dagen op naar tropische waarden. Mogelijk op donderdag tot 40 graden. Voor ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid kan dit tot problemen leiden.


Ook mensen in goede gezondheid kunnen met deze temperaturen klachten krijgen zoals een zonnesteek. Ook baby’s en hele jonge kinderen hebben extra aandacht nodig om koel te blijven en genoeg te drinken.

Daarom activeert het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) vanaf dinsdag 23 juli 2019 het Nationaal Hitteplan voor heel Nederland. Dinsdagochtend om 10.30 uur was het al 25 graden. De luchtvochtigheid neemt toe, waardoor het benauwd aanvoelt.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu adviseert goed te letten op symptomen van oververhitting, zoals vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn. Uitdroging kan leiden tot kramp, misselijkheid, uitputting, flauwte en bewusteloosheid.

Het instituut adviseert om voldoende te drinken, dunne kleding te dragen en goed te smeren tegen de zon. In de middag, tijdens de heetste uren van de dag, wordt aangeraden lichamelijke inspanningen te beperken.

Ook zouden mensen de woning koel moeten houden met zonwering, ventilators of airconditioning.