RET personeel wil mondkapjes in tram, bus en metro verplichten

RET personeel wil mondkapjes in tram, bus en metro verplichten
RET personeel in Rotterdam willen meer middelen om reizigers, die zich niet aan de coronaregels houden, aan te pakken. Zij hebben het liefst dat reizigers die met de tram, bus of metro willen reizen, verplicht worden om mondkapjes te dragen.


Dat zou bij de RET-medewerkers het gevoel van veiligheid verhogen, zegt de voorzitter van de RET-ondernemingsraad tegen RTV Rijnmond. De ov-bedrijven riepen het kabinet vrijdag op om actie te ondernemen.

Er wordt vanaf 11 mei een flinke toename van het aantal reizigers verwacht. Vanaf die dag mogen de kinderen van basisscholen namelijk weer naar school. Dit gegeven is volgens de medewerkers ‘onwerkbaar’ als het kabinet geen aanvullende eisen stelt aan de reizigers.

Het RET-personeel sluit zich bij de directie aan. “Het kabinet zegt dat we moeten blijven rijden, maar koppelt daar geen maatregelen aan”, aldus Henk van der Maden, voorzitter van de ondernemingsraad van de RET.

Volgens Van der Maden valt de intelligente lockdown in trams, bussen en metro’s niet te handhaven en loopt het personeel daardoor gevaar. Betreden van het ov zonder mondkapje moet daarom strafbaar worden.

“We zien in de praktijk dat trams, bussen en metro’s in de spitsuren weer vollopen en dat de 1,5 meter gewoon niet te handhaven is”.