Reizen met de metro volgend jaar mogelijk 15 procent duurder

Reizen met de metro volgend jaar mogelijk 15 procent duurder
Om de kwaliteit van het openbaar vervoer op peil te houden, stellen burgemeester en wethouders van Rotterdam voor om de prijs per kilometer met de metro in 2021 te verhogen met vijftien procent.


De verhoging geldt alleen voor de metro in Rotterdam. De verhoging wordt niet toegepast voor gebruik van tram en bus. Reizigers gaan bij goedkeuring van het voorstel dan 17,25 eurocent per kilometer betalen, dat is nu nog 15 eurocent. Tevens wordt het instaptarief 98 eurocent.

Rekenvoorbeeld: Rijdt u meer dan 20 kilometer met de metro, dan betaalt u per rit 50 eurocent meer. Op werkdagen reizen tussen Rotterdam en Den Haag zou jaarlijks ruim 200 euro meer gaan kosten.

Spitstarief
Het voorstel komt nadat er is afgezien van het spitstarief. Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) wilde eerst een spitstarief om reizigers, in met name de metro, aan te sporen buiten de spits te reizen. Dit leidde in een enquête tot veel negatieve reacties.

Van de extra inkomsten zal onder meer de nachtmetro en het verbeteren van de busverbinding door de Maastunnel worden betaald. Tevens zal in de spitsuren vaker een metro rijden en wordt het goedkoper om kinderen mee te laten reizen. In juni van dit jaar zullen de 23 gemeenten van de MRDH een besluit nemen.

Enkele Rotterdamse raadsleden vinden de voorgenomen verhoging ongehoord. De VVD, 50Plus, de PvdA en Leefbaar Rotterdam vinden de timing bijzonder slecht en willen helemaal geen verhoging van maar liefst 15 procent.

Chat openen