Politie: Gebruik vuurwapen moeilijkst denkbare beslissing

politieshirt_275Politieagenten moesten vorig jaar in Rotterdam 40 keer hun vuurwapen gebruiken. Daarbij ging het om zeker 25 waarschuwingsschoten en 15 gevallen van ‘ernstvuur’, waaronder schoten die doel troffen.

Korpschef Gerard Bouman gaat nader in op de cijfers en de achtergronden.

De politie-eenheid Rotterdam bestaat uit 11 eenheden die onder meer actief zijn in de regio’s Rotterdam, Voorne-Putten, Drechtsteden en Hoeksche Waard.

Strafrechtelijke vervolging
De Rijksrecherche onderzocht vorig jaar in heel Nederland in totaal 33 schietincidenten waarbij politiemensen waren betrokken. Dat is een standaardprocedure als door het gebruik van dienstwapens gewonden of doden vallen. Het Openbaar Ministerie beslist uiteindelijk over eventuele strafrechtelijke vervolging van de betrokken politiemensen. In december kreeg een agent een maand cel voor poging tot doodslag. Hij had in Rotterdam op een automobilist geschoten en zich daarbij volgens de rechtbank niet aan de voorschriften gehouden.

Moeilijkst denkbare beslissing
‘Iedere agent is erop getraind om de-escalerend op te treden’, reageert korpschef Gerard Bouman op de cijfers. ‘Wij lossen het liever verbaal op. Alleen als het echt niet anders kan, gebruiken onze medewerkers geweldmiddelen. In het uiterste geval het dienstwapen. Daartoe zijn wij bij wet bevoegd en dat doen wij in het belang van de veiligheid van burgers en collega’s. Vaak onderschatten burgers hoe ontzettend zwaar dat op de schouders van agenten drukt. Hoe goed wij ook getraind zijn, als de situatie escaleert en de tegenpartij is gewapend, staan agenten voor de moeilijkst denkbare beslissing: in een fractie van een seconde overwegen of schieten onvermijdelijk is. Met alle risico’s op een fatale afloop.’


Chat openen