Pas op voor nep-webshops met Sinterklaas- en kerstinkopen

Pas op voor nep-webshops
Sinterklaas en kerst staan voor de deur. Voor veel mensen de tijd om online cadeaus te kopen. Oplichters spelen daar op in en proberen met verkooptrucjes hun slag te slaan.


Wie in nep-webshops bestelt, krijgt na betaling nooit iets geleverd. Dit jaar zijn er al zo’n 200 van dit soort webwinkels gesloten, aldus de politie. De meest voorkomende manieren om u over te halen iets bij hun te kopen, zijn als volgt:

• Ze bieden hoge kortingen met “beperkte voorraad” en “zoveel mensen gingen u al voor”. Op de betaalpagina is er geen mogelijkheid om met creditcard te betalen of met iDEAL. U krijgt achteraf een betaalverzoek via de mail toegezonden en dat is zeer ongebruikelijk voor een webwinkel.

• Een tweede manier is het opkopen van domeinnamen van webwinkels die zijn gestopt. Veelal vanuit China. Zulke websites zijn te herkennen aan kromme vertalingen, zo heet bijvoorbeeld de ‘Home’ button ineens ‘Thuis’.

• De derde methode wordt “spoofing” genoemd. Daarbij maken oplichters misbruik van de naam van bekende bedrijven, zoals bijvoorbeeld Coolblue, KPN, Tele 2 en MediaMarkt. De naam en het webadres wordt heel slim gebruikt, bijvoorbeeld Coolblue-actie, KPN-deals, MediaMarkt-uitverkoop, tele2-shop of -nederland. Deze sites zijn vaak zeer goede kopieën van de originele websites.

Betaal veilig
Als u gaat kopen via een webwinkel, zorg er dan in ieder geval voor dat u veilig betaalt met een creditcard, PayPal of Afterpay. Daarbij weet u zeker dat als u een product niet krijgt toegestuurd, dat u uw geld terug krijgt. Reageer niet op de beruchte Tikkies of betaalverzoeken via WhatsApp of via e-mail.

Aangiftes
In totaal zijn er nu al ongeveer 47.000 aangiftes binnengekomen van internetoplichting. Daaronder vallen ook de aangiftes tegen malafide webshops.

Bron: Politie.nl

Chat openen