Oplichters gebruiken internet om lucht te verkopen

Eftelingkaartjes voor de helft van het geld, de nieuwste BlackBerry tegen een bodemprijsje, spotgoedkope auto-onderdelen of een laptop die je voor een schijntje aanschaft. Het lijkt allemaal te mooi om waar te zijn. Vaak is het dat dan ook en voor je het weet, ben je opgelicht op internet. Toch nog maar weer ’s een keer waarschuwen: pas op als u bepaalde zaken via Marktplaats.nl of een andere verkoopsite wilt aanschaffen.

Verontwaardigd rinkelde de telefoon op onze burelen: Anna wilde vrienden trakteren op een dagje Efteling. „Op Marktplaats zag ik dat de entreekaartjes door een mevrouw voor de helft van het bedrag werden aangeboden. Normaal gesproken betaal je 32 euro per persoon om binnen te komen. Ik heb ze meteen besteld en het geld gelijk overgemaakt, maar kaartjes? Ho maar! Ik ben opgelicht. En zo stom van me. Het gaat me niet om het bedrag, maar om het principe. En je staat daarna compleet machteloos”, vertelt Anna.

Aangifte
„Want wat gebeurt mij vervolgens? Ik krijg van mijn ABN Amro-bank keurig netjes te horen dat ze niets voor mij kunnen doen”, en ze leest de mail voor: ’Wij betreuren het dat u blijkbaar te maken hebt met internetfraude. Als bank kunnen wij echter in dit soort situaties geen bedragen terugstorten. Informatie over de rekeninghouder mogen wij niet aan derden verstrekken. Wij adviseren u aangifte te doen bij de politie. Het bewijs van aangifte dat u ontvangt, kunt u afgeven bij een ABN Amro Bankshop bij u in de buurt. Zij sturen het door naar het betreffende kantoor voor verder onderzoek. Bij een eventueel aanwezig saldo kan de politie beslag laten leggen op de rekening bij de bank. Zonder aangifte kunnen wij geen actie ondernemen tegen deze klant’.

En Anna is niet de enige die dit overkomt. Alleen al op de website opgelichtopinternet.nl maken duizenden mensen melding van het feit dat ze enkele tientjes tot soms zelfs duizenden euro’s kwijt zijn aan louche verkopers van tickets, speelgoed, speedboten, of wat je ook zoekt. Marktplaats ontving meer meldingen over deze verkoper van Eftelingkaartjes. Inmiddels heeft het bedrijf de account van deze persoon geblokkeerd. De advertenties zijn van de site verwijderd.

Lees verder op De Telegraaf

Chat openen