Opening expositie Dwars door IJsselmonde

Op zaterdag 1 december start in de bibliotheek van IJsselmonde de reizende fototentoonstelling “Dwars door IJsselmonde”. De expositie wordt om 14.00 uur officieel geopend door Bram van Hemmen, voormalig portefeuillehouder van IJsselmonde, die dan net in functie is getreden als burgemeester van Sliedrecht.

Fotograaf Hans de Vries heeft de afgelopen anderhalf jaar op eigen initiatief foto’s gemaakt van vrijwilligers die in IJsselmonde actief zijn op het gebied van zorg en welzijn. Daarvoor is de samenwerking gezocht met verschillende organisaties, zoals verzorgings- en verpleeghuis Meerweide, welzijnsorganisatie Perspect en Volkstuinvereniging Hordijkerveld.

“Ik kwam op het idee doordat het jaar 2011 was uitgeroepen tot het Europees Jaar van de Vrijwilliger. Ik zag om me heen dat bewoners van IJsselmonde nader tot elkaar komen dankzij vrijwilligerswerk. Mensen die elkaar anders niet eens zouden tegenkomen, doen samen activiteiten, helpen en worden geholpen dankzij de inzet van vrijwilligers”, aldus Hans de Vries.

De IJsselmondse fotograaf wilde een serie reportages en portretten te maken van vrijwilligers en het belangrijke werk dat zij doen. “Ik wilde zoveel mogelijk aandacht vestigen op het vrijwilligerswerk en promotie maken voor het vrijwilligerschap. Verder heb ik de gemaakte foto’s ter beschikking gesteld van de meewerkende organisaties, om zo bij te dragen aan de werving van vrijwilligers.”

In de anderhalf jaar dat het project heeft geduurd, is er in IJsselmonde veel veranderd op het gebied van zorg en welzijn. Het resultaat van het fotoproject van Hans de Vries is een historisch document geworden, omdat een aantal gefotografeerde vrijwilligerswerkzaamheden niet meer bestaan en de instellingen Perspect en OK-Bank op dit moment niet of nauwelijks meer actief zijn in IJsselmonde. “Toch ben ik optimistisch over de toekomst van het vrijwilligerswerk, want ik ben alleen maar gedreven vrijwilligers tegengekomen, die zich niet laten gek maken door bezuinigingen en politiek gesteggel.”

De expositie is de hele maand december in de bibliotheek aan de Herenwaard te bekijken.


Chat openen