Ook eetcafé Zeezicht ziet tegen verplichte sluiting rookruimte op

Zeezicht ziet tegen verplichte sluiting rookruimte op
Sinds 1 juli 2008 geldt in Nederland een rookverbod in de horeca, maar er werd een uitzondering gemaakt voor speciaal aangewezen rookruimtes. Ook eetcafé Zeezicht aan de Herenwaard heeft zo’n aparte rookruimte. Nog wel!


“Daar was het vaak drukker dan in het niet-rokers gedeelte”, zegt Joke, de uitbater van het café. “Het heeft ons destijds een kleine tienduizend euro gekost om het te laten plaatsen. En nu moet het ineens nu al weg, de afspraak was tot 1 juli 2022.”

In 2008 is Zeezicht door het anti-rookbeleid al klanten verloren doordat de rokers steeds naar de rookruimte gingen. Dat is natuurlijk niet gezellig voor de niet-rokers zodat zij niet meer kwamen.

“Ruim driekwart van onze klanten rookt, en bij een biertje of borreltje hoort nu eenmaal een peukie. Zo simpel is het. Dat is altijd al zo geweest. We zullen wel zien hoe het straks gaat lopen.”

UPDATE 18 oktober 2018: De controle op het verbod op rookruimtes in de horeca begint pas vanaf 1 april 2020. Dat maakte staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid, Welzijn & Sport) vandaag bekend.