Nieuw: verpleging aan huis

“We hebben niet het wiel uitgevonden, maar er zitten wel baanbrekende kanten aan deze nieuwe vorm van zorg”, aldus Hans Smitshoek. Hij is binnen Stichting Laurens een specialistisch verpleegkundig team gestart dat volwassenen en ouderen nu ook thuis op medische basis kan verzorgen.

Dit betekent dat de mensen die langdurig in het ziekenhuis moeten blijven, de zorg die ze daar krijgen nu ook aan huis kunnen krijgen. “Denk bijvoorbeeld aan patiënten die voor langere tijd antibiotica toegediend moeten krijgen via een infuus. Hierdoor kunnen ziekenhuisbedden langdurig worden bezet. Die zorg kunnen wij met het nieuwe team nu thuis geven, omdat zij met een infuus overweg kunnen.”

Smitshoek is nog druk bezig met mensen werven voor het team. Deze mensen komen van buitenaf en krijgen de bevoegdheid om de wijkteams van Stichting Laurens op te leiden om medische handelingen te verrichten. “We maken dus ook een grote kwaliteitsslag met de wijkteams. Zo kunnen we in de complete regio waarin Laurens actief is deze vorm van zorg aanbieden.”

Uiteindelijk is de bedoeling dat er twee verpleegkundigen op de dag, twee op de avond en één in de nacht aanwezig zijn die bevoegd zijn om medische handelingen te verrichten. “Er is een klein team in Rotterdam dat deze zorg al verleent, maar wij zijn de eersten die het zo groot aanbieden”, vertelt Smitshoek. “Dat regiobrede dat wij bieden, maakt het zo uniek.”

De zorg die Stichting Laurens gaat bieden is ook voor ziekenhuizen van belang. Smitshoek: “Sinds de verandering in de wetgeving worden ziekenhuizen meer aangesproken op bedden die langdurig bezet zijn. Ziekenhuizen zijn heel erg blij met de zorg die wij gaan bieden, dat betekent voor hun meer beschikbare bedden.”

Bron: MetroNieuws.nl

Chat openen