Moord op 8-jarige Diya had niet voorkomen kunnen worden

Dood 8-jarige Diya had niet voorkomen kunnen worden
De moord op de 8-jarige Diya had niet voorkomen kunnen worden. Dat is de conclusie uit het rapport van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en de Inspectie Justitie en Veiligheid.


De inspecties deden onderzoek naar de rol van zorg- en hulpinstanties en de politie. De moeder noemt het rapport ‘incompleet en inhoudelijk onvolledig’.

De inspecties concluderen dat signalen van onveiligheid voor het kind niet voldoende zijn opgepakt door de betrokken organisaties en professionals. Veiligheidsrisico’s konden niet optimaal worden ingeschat omdat relevante informatie niet werd gedeeld of verloren ging.

De situatie rond de vader veranderde zeer snel en liet niet zien dat de vader een acuut gevaar vormde voor het kind. “Het is daarom aannemelijk dat het overlijden van het meisje niet voorkomen had kunnen worden als de betrokken organisaties anders hadden gehandeld”, aldus de inspecties.

De inspecties willen nu een verbeterplan opstellen dat binnen een halfjaar wordt doorgevoerd.

Het meisje werd in maart vorig jaar door haar vader gedood in het Maasstad Ziekenhuis en achtergelaten in een kamer op de afdeling radiologie van het ziekenhuis.

Chat openen