Moeten de paaltjes op het fietspad weg?

paaltje-fietspadJaarlijks belanden 325 fietsers in een ziekenhuisbed en 2500 bij de eerste hulp door paaltjes midden op een fietspad. Het merendeel van de botsingen tegen paaltjes en bij wegversmallingen gebeurt doordat fietsers de obstakels niet of te laat zien, dat meldt de Telegraaf.

Overbodig
„Paaltjes worden vooral gebruikt om misbruik van het fietspad door autoverkeer te voorkomen, vaak is het middel erger dan de kwaal. Veel paaltjes zijn ook overbodig. Daarom luidt het advies paaltjes alleen te overwegen als andere maatregelen onvoldoende effectief zijn”, meent Arien de Jong van de Fietsersbond.

„Het is dan wel een goed middel om auto’s op bepaalde locaties te weren, maar in de praktijk blijken fietsers er misschien wel meer last van te hebben dan de automobilist. Vandaar dat we mensen blijven oproepen gevaarlijke of overbodige paaltjes aan ons te melden”, zegt De Jong. „We hebben dat in 2011 ook gedaan en hebben toen een meldpunt opgezet. Uiteindelijk resulteerde dat in een stortvloed van klachten en de verwijdering van een paar duizend stuks.


Chat openen