Met trein of bus naar het werk fors duurder

Wie met het openbaar vervoer naar zijn werk gaat, is volgend jaar een stuk duurder uit. Het kan meer dan 1000 euro per jaar schelen. In het Kunduz-akkoord is afgesproken dat de onbelaste reiskostenvergoeding voor de trein en de bus wordt afgeschaft.

Dagelijks reizen een miljoen mensen met de trein naar hun werk. De meeste forenzen krijgen daarvoor een reiskostenvergoeding van de werkgever. Daar verandert niets aan. Tot nu toe was het echter zo dat over een reiskostenvergoeding over het ov geen belasting betaald hoefde te worden. Maar de partijen hebben in het Kunduz-akkoord afgesproken dat die regeling verdwijnt. Dat betekent dat net als bij de kilometervergoeding, nu belasting wordt geheven over de vergoeding.

Iedereen die met het openbaar vervoer op kosten van de baas naar zijn werk gaat, moet extra belasting gaan betalen. Het precieze bedrag hangt van twee factoren af: in welke schijf je belasting betaalt, en hoeveel reiskostenvergoeding je betaalt. Je moet namelijk over het hele bedrag van de reiskosten belasting gaan betalen. Dat kan flink in de papieren lopen, zoals uit onderstaande voorbeelden blijkt.

Gemiddelde reiziger: tot 109 euro per maand duurder
De gemiddelde treinreiziger reist over een afstand van 34 kilometer naar zijn werk, dat is ongeveer de afstand tussen Leiden en Rotterdam. Een maandtrajectkaart kost dan 209,60 euro. Afhankelijk van in welke belastingschijf je dan zit, betaal je dan tussen de 70 en 109 euro per maand extra belasting. Per jaar is dat tussen de 840 en 1308 euro.

Gemiddelde reis, modaal inkomen: 88 euro per maand
Bijvoorbeeld: je reist iedere dag tussen Leiden en Rotterdam en hebt een modaal inkomen van iets meer dan 2500 euro. Je betaalt dan 42 procent belasting over het bedrag van 209,60 euro. Dat is 88 euro per maand, of 1056 euro per jaar, die je extra moet betalen.

NS/OV-jaarkaart: tot 155 euro per maand
Veel mensen reizen nog verder met de trein, en krijgen van hun baas een NS/OV-jaarkaart. Zo’n kaart kost 3581 euro per jaar, dat is iets minder dan 300 euro per maand. Als je daar belasting over moet betalen, kost je dat tussen de 98 en 155 euro per maand extra.

Zelf uitrekenen
Als je zelf uit wilt rekenen hoeveel je volgend jaar meer kwijt bent aan de trein of bus heb je het volgende nodig:
•de kosten van jouw abonnement
•de hoogte van jouw belastingtarief

Als jouw abonnement 100 euro per maand kost en 42% belasting betaalt, ben je 42 euro duurder uit. Als het abonnement 200 euro per maand kost en je 52% belasting betaalt, bent je 104 euro duurder uit.

Bron: RTL Nieuws.nl

Chat openen