Meer dan 300.000 mensen kunnen zorgverzekering niet meer betalen

Het aantal mensen dat hun premie voor de zorgverzekering niet meer kan betalen, blijft toenemen. Meer dan 300.000 verzekerden hebben een betalingsregeling met het College voor Zorgverzekeringen (CVZ).

In eerste instantie is het de bedoeling dat mensen een betalingsregeling treffen met hun eigen zorgverzekering als ze hun premie niet kunnen betalen. Bij meer dan 6 maanden achterstand worden ze overgedragen aan het CVZ. Die int de premie via de uitkeringsinstantie of de werkgever of met een maandelijkse nota van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB), dezelfde instantie die verkeersboetes int.

Verzekerden betalen 30 procent bovenop hun premie als die geïnd wordt door het CVZ.

„Klaarblijkelijk werken vangsystemen als schuldhulpverlening niet afdoende, nu het aantal mensen met betalingsproblemen nog steeds toeneemt”, aldus de woordvoerder van het CVZ. Het CVZ nam in 2009 de incasso over van de zorgverzekeraars, met als doel het aantal wanbetalers terug te dringen.

Het ministerie van Volksgezondheid werkt momenteel aan een standpunt naar aanleiding van een evaluatie van de betalingsregeling. Daarin kijkt het ook naar mogelijke preventieve maatregelen om het probleem aan te pakken. Dat zei een woordvoerder van het ministerie donderdag. Het onderwerp wordt naar verwachting dit najaar besproken in de Tweede Kamer.

Bron: Telegraaf.nl

Chat openen