Maasstad: ‘besmette patiënten ongevaarlijk’

Patiënten van het Maasstad Ziekenhuis die besmet zijn met de Klebsiellabacterie vormen geen gevaar voor hun omgeving. Dit stelt woordvoerster Claudia Langendoen van het Maasstad Ziekenhuis.

“De bacterie is alleen gevaarlijk voor ernstig verzwakte en heel erg zieke mensen.” Toch worden de komende tijd 1804 voormalige patiënten gescreend op het dragen van de multiresistente bacterie. Deze groep heeft in het verleden met een
of meerdere van de tot nu 63 besmette patiënten op een kamer gelegen.

Zelf testen
Het ziekenhuis gaat de komende twee weken alle 1804 patiënten benaderen om uitleg te geven over hoe zij zichzelf kunnen testen op het dragen van de bacterie. Zo zal er een testpakket worden opgestuurd waarmee een monster van de ontlasting moet worden genomen. Als daaruit blijkt dat de patiënt drager is van de bacterie zal dat worden opgeslagen in een computersysteem. Bij nieuwe ziekenhuisopnames komen deze mensen dan, om verspreiding tegen te gaan, op een eenpersoonskamer te liggen.

Oorzaak onbekend
Wat er aan de basis van de uitbraak ligt, is niet bekend. Wel is er onafhankelijk onderzoek ingesteld naar wat de bijdrage van de bacterie is geweest aan het overlijden van 21 met de bacterie besmettepatiënten op de intensive care. Bestuursvoorzitter Paul Smits van het ziekenhuis verklaarde eerder in het AD dat er onvoldoende maatregelen zijn getroffen en dat het ziekenhuis zich niet voor honderd procent aan de regels heeft gehouden.

Handen niet gewassen
Claudia Langendoen bevestigt dit: “Wij houden ons aan de richtlijnen, maar het zou kunnen dat door tijds- en werkdruk bijvoorbeeld maar 95 van de 100 keer de handen gewassen worden.” Het ziekenhuis zegt wel toe in de toekomst extra alert te zullen zijn op hygiëne.

Bron: DeWeekkrant.nl

Chat openen