Maandagavond 19.00 uur alwéér persconferentie Rutte en De Jonge

Maandagavond 19.00 uur alwéér persconferentie Rutte en De Jonge
Maandagavond 19.00 uur geven premier Rutte en minister De Jonge alweer een persconferentie. Naar verwachting zullen nóg verdere beperkingen worden aangekondigd.

Met name in de Randstad is de toestand zorgelijk. Vooral in de steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag loopt het aantal besmettingen hoog op. Vandaag komt het Outbreak Management Team eerst nog met een advies over de aanpak in de grote steden.


Zondag spraken ministers en experts van het RIVM op het Catshuis lange tijd over verdere beperkingen. Juist op die dag werden er drieduizend nieuwe besmettingen gemeld. Het aantal mensen dat besmet is met het coronavirus is tussen zondagochtend en maandagochtend met 2914 toegenomen. Er liggen 142 coronapatiënten op de intensive care, dat zijn er 15 meer dan zondag.

mondkapjesplicht

De burgemeesters van het Veiligheidsberaad lijken voor een mondkapjesplicht te zijn. In het Veiligheidsberaad zitten de voorzitters van de 25 veiligheidsregio’s van Nederland, onder wie de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb.

Maatregelen

  • De horeca moet in heel Nederland om 22.00 uur sluiten.
  • Buiten je huis mag je nog met maximaal vier personen afspreken, buiten het eigen gezin.
  • De groepsgrootte binnen gaat naar maximaal 30 personen, en buiten naar maximaal 40.
  • In Amsterdam, Rotterdam en Den Haag geldt het dringende advies om een mondkapje te dragen in winkels. Het is geen verplichting, maar winkeliers mogen wel iemand weigeren als die geen mondkapje wil dragen. Het advies om een mondkapje te dragen in winkels gaat dinsdagavond vanaf 18.00 uur in.
  • Geen publiek meer welkom bij sportwedstrijden
  • Het advies om thuis te werken wordt aangescherpt. Het wordt: thuiswerken moet, tenzij het niet anders kan. Als werkgevers dat niet goed handhaven, kan een bedrijf voor twee weken gesloten worden.
  • Het advies is om reisbewegingen de komende drie weken zoveel mogelijk te beperken.
  • Winkelen moet alleen gebeuren omdat het praktisch noodzakelijk is. “Ga niet met het hele gezin naar de Albert Heijn”, aldus Rutte.
Chat openen