Leerlingen stelen 1500 euro beltegoed van ROC-Albeda

Op de vestiging van het ROC-Albeda in de Stolwijkstraat in Rotterdam-IJsselmonde hebben leerlingen voor ruim 1500 euro aan beltegoed gestolen. In het praktijklokaal, waar met telefoons wordt geoefend voor werk in een callcenter, belden ze in maart 2011 via een 0900-nummer naar een bedrijf, dat beltegoed voor de mobiel levert en de kosten int via de rekening van de vaste telefoon.

KPN meldde de school dat er in enkele dagen tijd zeer veel werd gebeld vanuit de school met betaalnummers. Hoewel 0900-nummers waren geblokkeerd op de toestellen, omzeilden de leerlingen de afgrendeling door eerst naar een telefooncentrale te bellen en zich dan door te laten verbinden. Ruim 170 keer zou op deze wijze een opwaardeercode zijn verkregen. Justitie heeft een vijftal leerlingen achterhaald, die hebben geprofiteerd van de diefstal. Twee stonden vrijdag voor de politierechter, waar justitie werkstraffen tot 40 uur eiste.

De rechter vond niet bewezen dat een 23-jarige Rotterdamse, die een opwaardeercode ter waarde van 10 euro cadeau had gekregen van een vriendin, had moeten weten dat die van diefstal of fraude afkomstig was.

Ook een even oude ex-leerling, die regelmatig het lokaal inliep om schoolgenoten te vragen ‘ook iets voor hem te regelen’, is vrijgesproken. ‘Dat is geen aanzet om iets te laten stelen’, oordeelde de rechter. Drie anderen staan later terecht, meldt het AD Rotterdams Dagblad.


Chat openen