Jonge vogels gevonden? Laat ze zitten!

In deze tijd van het jaar komen er dagelijks vele jonge, pas uit het ei gekropen vogels binnen bij Stichting Vogelklas Karel Schot. Helaas blijken vele onnodig naar het opvangcentrum gebracht te worden.

De goedbedoelde, maar vaak onterechte acties om de vogels te ‘redden’ komen voort uit misverstanden bij de vinders. De Vogelklas roept daarom op tot voorzichtigheid wanneer mensen een jonge vogel vinden.

Ook bij de Stichting Vogelklas Karel Schot is de lente eindelijk in volle hevigheid aangebroken. De vogelhokken worden bevolkt door tientallen om eten blèrende jonge vogels. Ze worden ieder half uur gevoerd door vrijwillige ‘voedermoeders’ (of -vaders). Hoewel de vrijwilligers dit leuk en dankbaar werk vinden, zit een groot deel van het jonge spul daar onnodig.

Jonge vogels leren snel
”Er is een vogeltje uit het nest gevallen, kunnen jullie die op komen halen?” Deze vraag krijgen we dagelijks te horen, zegt beheerder Monique de Vrijer. “In bijna alle gevallen gaat het om een vogeltje dat zelf het nest heeft verlaten. Het nest wordt ook simpelweg te klein voor het vogeltje en zijn broertjes en zusjes.” Deze vogeltjes gaan op de grond zitten en worden op de grond verzorgd door hun ouders. Ze zitten stil, omdat ze zo min mogelijk de aandacht willen trekken van bijvoorbeeld roofdieren. De ouders waarschuwen als er gevaar is; een leerzame periode dus voor de vogeltjes. Ze kunnen nog niet (goed) vliegen, omdat de veren nog in de groei zijn. Veren die nog doorkomen zitten in een soort hulsje. Hierdoor zijn de vleugeltjes nog zwaar en met niet volledige veertjes kun je nog niet goed vliegen.

Het advies van Monique is duidelijk: “Jonge vogeltjes, en dus ook hun veertjes, ontwikkelen zich razendsnel. Als er niks aan de hand is, laat ze dan gewoon lekker zitten bij de zorg van de ouders. En beste katteneigenaren, hou uw huisdieren even een paar dagen binnen als er een nestje uitgevlogen is in de (buur)tuin!” Uiteraard kan het altijd zo zijn dat er wel echt iets aan de hand is. Dan kunnen de vogels uiteraard naar de Vogelklas gebracht worden, of kan men bellen om advies te vragen.

Jonge vogels te zien tijdens de open dag
Tijdens de open dag van de Vogelklas op zondag 9 juni kan iedereen tussen 11 en 16 uur vrij rondlopen tussen de vogels die op dat moment in het opvangcentrum zitten. Een groot deel daarvan zijn jonge dieren. De medewerkers kunnen dan ook alle vragen beantwoorden, over wat je moet doen als je een vogeltje vindt, hoe de ouders de vogeltjes leren vliegen, enzovoort.


Chat openen