Inspectie niet op de hoogte van doden

RTL-Nieuws Live bij Maasstad. Foto: IJsselmondeNieuws.nl

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) is niet op de hoogte gebracht door het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam van de vier nieuwe patiënten die zouden zijn overleden aan een besmetting met een multiresistente bacterie.

 

De inspectie heeft ook niet van het ziekenhuis vernomen dat een van de overleden patiënten een brandwondenpatiënt is die op de brandwondenafdeling lag, waar tot nu toe nog geen uitbraak was geconstateerd. Dat meldt een woordvoerder van de Inspectie.

Grote zorgen

De inspectie maakt zich grote zorgen over de patiëntveiligheid in het Maasstad Ziekenhuis en twijfelt of het ziekenhuis de bestrijding van de uitbraak voldoende onder controle heeft.

Inspectie is in het ziekenhuis

Enkele inspecteurs van de inspectie zijn vanmiddag in het ziekenhuis om zich een actueel beeld te vormen van de infectiebestrijdingsmaatregelen die worden genomen. De inspectie zal op basis van die informatie later vanmiddag bepalen of zij aanvullende maatregelen moet nemen zoals het onder verscherpt toezicht stellen van de Raad van Bestuur van het ziekenhuis en het afkondigen van een opnamestop voor patiënten.

In totaal 25 patiënten overleden

Vier patiënten in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam die waren besmet met een multiresistente bacterie, zijn in de afgelopen dagen overleden. In totaal overleden 25 personen die besmet waren. Het is nog onduidelijk of ze aan de bacterie zijn overleden. De meeste patiënten hadden al een zwakke gezondheid.

Meest verdienende ziekenhuisbestuurder

Paul Smits, bestuursvoorzitter van het ziekenhuis, verdient het meest van alle ziekenhuisbestuurders in Nederland. Hij mocht in 2010 een beloning bijschrijven van bijna 4 ton. Geert Wilders vindt dat onverteerbaar en heeft daarover Kamervragen gesteld aan minister Edith Schippers van Volksgezondheid.