In 2019 meer misdrijven gepleegd, vooral veel jonge daders

In 2019 meer misdrijven gepleegd, vooral veel jonge dadersIn 2019 werden er ruim 800.000 misdrijven geregistreerd, dat blijkt uit jaarcijfers van de politie. Een groeiend aantal misdrijven wordt gepleegd door jonge daders.


Dit is een stijging met 4 procent in vergelijking met 2018 (770.000). Verder werden er fors meer meldingen van overlast en fraudegevallen gedaan. De politie ziet dat meer jonge daders delicten plegen. Vooral bij online fraude neemt het aantal verdachten onder de 18 jaar flink toe.

Jonge daders lijken vanachter de computer of met de smartphone in de hand vaker dan voorheen criminele activiteiten te ontplooien. Fraude plegen via Marktplaats of hun bankrekening beschikbaar stellen als katvangers voor witwassen, is eenvoudiger en loont meer dan bijvoorbeeld een inbraak plegen.

Steekincidenten
Een nieuwe ontwikkeling is het aantal ernstige incidenten met steekwapens waarbij de laatste tijd jongeren betrokken waren. “Of het hier gaat om een serie incidenten of dat het te maken heeft met een cultuurverandering onder jongeren waarin wapenbezit toeneemt, is lastig te zeggen.” aldus de politie in een persbericht.

Met name vanuit Amsterdam en Rotterdam komen signalen dat jeugdigen vaker messen bij zich dragen.