IJsselmonde wil Animal Cops (Video)

In IJsselmonde moet iedereen zo prettig mogelijk kunnen wonen. Ook de dieren. Maar deze groep bewoners schiet er nogal eens bij in. “Huisdieren zijn nog net geen wegwerpartikel”, zegt dagelijks bestuurder Norbert Swaneveld. En dus wil hij ‘animal cops’.

Aandacht voor het dier begint bij de aanschaf. En juist dat gebeurt vaak in een opwelling, weet Norbert Swaneveld, portefeuillehouder Veiligheid in IJsselmonde: “Als iemand dan ontdekt dat zo’n dier speciale zorg en aandacht nodig heeft, laten ze het onverschillig los in de vrije natuur.” Eigenaren van bijvoorbeeld exotische dieren onttrekken nogal eens van hun zorgplicht. De gemeente doet al veel, vindt Swaneveld, zoals het faciliteren en financieren van kinderboerderijen, educatieve tuinen en natuur- en milieu educatie.

“Het is goed om van kinds af aan omgang met dieren te hebben; je leert om te gaan met dieren en het vergroot daarmee naast je kennis ook je sociale competenties.” Dus wil de portefeuillehouder een dierenpolitie. “Die kunnen mensen straffen die dieren mishandelen en doden”, legt hij uit. “Andere taken zijn: het signaleren van verwaarlozing van dieren, het tegengaan van stroperij en het verlenen van hulp in noodsituaties.” Dat vraagt specialistische kennis van de complexe wetgeving én bevoegdheden voor alle andere onderdelen van het politiewerk.” Hoe realistisch is dit? “Het kabinet-Rutte heeft in het regeerakkoord 500 van deze gespecialiseerde politieagenten beloofd. De eerste 125 agenten zouden vanaf mei dit jaar de gespecialiseerde opleiding aan de Politieacademie hiervoor volgen.”

In oktober gaan de eerste dierenpolitieagenten aan de slag. Dan start ook het meldnummer 144 voor dieren in nood. Betere tijden dus voor het dierenrijk. En heeft de Swaneveld zelf dieren? “Ik zou graag weer een hond nemen, maar gezien mijn drukke baan wil ik het vooralsnog uitstellen.” Een dier vraagt aandacht. “Soms zijn het net kinderen.”

Bron: De Weekkrant.nl

Hieronder een filmpje van Animal Cops in Miami, Amerika