Huurovereenkomst azc Beverwaard wordt niet verlengd

Huurovereenkomst azc Beverwaard wordt niet verlengd
De huur- en bestuursovereenkomst voor het asielzoekerscentrum (azc) Beverwaard wordt niet verlengd. Dit betekent dat het azc aan de Edo Bergsmaweg per 1 juli 2021 sluit.


Het azc Beverwaard is in de zomer van 2016 in gebruik genomen, toen was al bekend dat dit een tijdelijke voorziening betrof voor de duur van vijf jaar. Het azc Rotterdam beschikt over 78 woonunits en kan 600 asielzoekers opvangen.

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft Rotterdam vorig jaar gevraagd om het huurcontract te verlengen, maar de gemeente blijft bij de afgesproken vijf jaar. Dit is toentertijd ook beloofd aan de omwonenden.

De opzegging van de huurovereenkomst komt toch als een verrassing. In november 2019 werd nog door het stadsbestuur en de coalitiepartijen VVD, CDA, PvdA, GroenLinks, D’66 en ChristenUnie/SGP tegen een motie gestemd om het azc op de afgesproken datum te sluiten.

Met het COA wordt overlegd hoe de asielzoekers, die er bij sluiting nog verblijven, tijdig worden overgeplaatst. In het azc verblijven op dit moment 580 mensen.

Herontwikkeling Zuidpunt Beverwaard
De gemeente wil de locatie, ook wel Zuidpunt Beverwaard genoemd, herontwikkelen. Een aantal partijen hebben hiervoor al plannen ingediend. De RET zou daar een stalling willen voor zero emissie bussen.

Er zijn ook plannen voor het realiseren van een woonzorgvoorziening, en de wens een deel te behouden voor de opslag voor de Dierenvoedselbank Rijnmond. Ook zijn er met Feyenoord City eerder al afspraken gemaakt over de uitbreiding van de P&R.