Huren Vestia fors omhoog

De Rotterdamse woningcorporatie Vestia gaat de huren voor nieuwe huurders met negen procent verhogen. Om de financiële positie te verbeteren wil het bedrijf ook meer woningen gaan verkopen. Dat blijkt uit een brief van het nieuwe Vestia-bestuur, meldt Rijnmond.nl

De brief die gericht is aan de huurdersvereniging. Interim-bestuurder Jacques Thielen schrijft dat er gewerkt wordt aan een herstelplan, waarin in elk geval een flinke huurverhoging is opgenomen voor nieuwe huurders. Vestia heeft op Zuid vooral veel woningen in de IJsselmondse wijk Hordijkerveld.

De plannen zijn nog niet helemaal uitgewerkt, maar een ‘fors aantal’ bestaande huurders krijgt de kans om eengezinswoningen te kopen. Ook niet-huurders krijgen waarschijnlijk de mogelijkheid om een woning van de corporatie te kopen.

De corporatie kwam in de problemen door de lage rentestand. Het Rotterdamse bedrijf had zich met zogeheten derivaten verzekerd tegen een hogere rentestand, maar de rente daalde en er moest veel extra geld bijgestort worden als onderpand.

Het geld heeft Vestia uiteindelijk bij elkaar gekregen, onder meer door een lening af te sluiten bij de Nederlandse Waterschapsbank, die 1,7 miljard euro aan de corporatie leende. Overigens gaat Vestia ervanuit dat het geld niet verloren is, omdat het alleen als onderpand dient.

Donderdag kwam de Rotterdamse corporatie nog in het nieuws door de vertrekpremie van Erik Staal. De oud-bestuurder kreeg bij zijn vertrek 3,5 miljoen euro mee. Hij werd gedwongen om op te stappen toen duidelijk werd hoe slecht Vestia er financieel voorstaat.

Chat openen