Hulpdiensten houden antiterrorisme oefening in De Kuip

antiterrorisme oefening in De Kuip
Ruim 100 medewerkers van de brandweer, ambulance en Veiligheidsregio Rotterdam en de politie Eenheid Rotterdam hebben meegedaan aan de antiterrorisme oefening in De Kuip.

Een scenario waar je niet aan moet denken, maar er zijn helaas ook in West-Europa een aantal aanslagen gepleegd zodat niets uitgesloten kan worden. Er is voor De Kuip gekozen omdat deze locatie extra complex is.


Plotseling klinkt door de porto: “Er is in een busje ingereden op publiek bij De Kuip”. Er wordt gesproken van chaos, veel slachtoffers en mogelijk ook doden. De meldkamer van Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond stuurt direct na deze melding meerdere hulpverleners naar De Kuip. Vanaf dat moment komt alles in een stroomversnelling voor de hulpdiensten.

Geheel volgens het draaiboek volgt ‘een steekpartij in het Maasgebouw, er worden schoten gehoord en worden er mensen gegijzeld’.

Samenwerking van levensbelang
Iedereen wordt getraind op dergelijke incidenten, maar het is ook essentieel dat je daadwerkelijk met elkaar oefent. Op die manier weet je wat de ander doet en kan je elkaar blindelings aanvoelen en aanvullen.

Ook communicatie is in dit soort scenario’s van levensbelang. Onderling maar ook naar de burgers. “De opdracht is om zo snel mogelijk het beeld helder te krijgen, mensen te redden en het gevaar te stoppen”, aldus Gerrit Laurens, een van de algemeen commandanten van de politie.

Bron: Politie Rotterdam-Rijnmond

Chat openen