Hogere alcoholleeftijd op komst

Het lijkt steeds waarschijnlijker dat de leeftijdsgrens voor de verkoop van alcohol wordt verhoogd van 16 naar 18 jaar. De congressen van PvdA, SP en GroenLinks hebben zich vandaag voor zo’n verhoging uitgesproken.

De verkiezingsprogramma’s van de partijen worden aangepast. In de programma’s stond nog 16 als grens, maar dat vonden de leden te jong.

Komende week
Er is een ruime meerderheid in de huidige Tweede Kamer die de verkoop aan jongeren onder de 18 strafbaar wil stellen. Ook het CDA, de ChristenUnie en de SGP zijn het ermee eens. Op 12 september zijn er verkiezingen.

Kamerleden van PvdA en ChristenUnie willen nog komende week een initiatiefwet indienen om de verhoging te regelen.

Discussie
Bij de PvdA was veel discussie over de alcoholleeftijd. De fracties in de Eerste en Tweede Kamer waren al voor 18, maar het partijbestuur vond dat het de verantwoordelijkheid van ouders is om ervoor te zorgen dat jongeren verantwoord met alcohol omgaan.

Het congres heeft nu de kant van de fracties gekozen. Ook het congres vindt dat verkoop van drank aan jongeren onder de 18 verboden moet worden.

De programmacommissie van GroenLinks was tegen de verhoging, omdat een leeftijdsgrens van 16 al moeilijk te handhaven is.

Bron: NOS.nl

Chat openen