GroenLinks en D66 willen geen geldstraffen bij wapenbezit

GroenLinks en D66 willen geen geldstraffen bij wapenbezit
Het opleggen van een dwangsom van 2500 euro na aantreffen van verboden wapenbezit, kan in gezinnen grote schulden tot gevolg hebben. Dat vinden de Rotterdamse raadsleden Stephan Leewis (GroenLinks) en Nadia Arsieni (D66).


Zij willen donderdag tijdens de gemeenteraadsvergadering in debat met Aboutaleb. De partijen erkennen de noodzaak van repressieve- als preventieve maatregelen, maar vinden geldstraffen niet de oplossing.

Een dwangsom opleggen kan verregaande gevolgen hebben voor een ouder. Het maken van doordachte beslissingen wordt onder financiële druk moeilijker, het IQ neemt daardoor af en dat op een moment dat vader of moeder juist druk is met het corrigeren van een puber.

Aboutaleb maakt zich intussen zorgen over de steekpartijen zelf, en noemt het ‘buitengewoon zorgelijk’ dat ouders van betrapte kinderen soms ‘vrij laconiek’ reageren als hun kind een mes op zak heeft.

Ouders van kinderen bij wie voor het eerst een mes wordt aangetroffen, krijgen een zogeheten ‘last onder dwangsom’. Bij een tweede keer wordt die omgezet in een boete van 2500 euro.

GroenLinks ziet meer in maatregelen zoals taakstraffen, ondersteuning van het getroffen gezin en preventieve campagnes.

Chat openen