Goud voor IJsselmondse kunstrijdster Kyarha van Tiel

In het Belgische Leuven kwamen de kunstrijdsters van de Dordtse Kunstrijvereniging De Drechtsteden dit weekeinde in actie.

Grote uitblinker op deze wedstrijd was de 12-jarige Kyarha van Tiel uit Rotterdam IJsselmonde, die ruimschoots met het goud aan de haal ging na het rijden van een foutloze kür, waarin zij als enige rijdster een drievoudige sprong en dubbel Axel liet zien. De coaching en begeleiding was in handen van Maasdamse trainster Marieke Kruithof.

Begin oktober behaalde de zeer getalenteerde Kyarha de 1e plaats in de eerste selectiewedstrijd voor het Open Nederlands Kampioenschap kunstrijden in de categorie Novice. Kyarha is door de KNSB geselecteerd voor de NTC-selectie 2012-2013. Ze heeft de NOC*NSF status ‘Nationaal Talent’ (NT).

Kyarha schaatst vanaf haar 6e jaar bij Kunstrijvereniging de Drechtsteden in Dordrecht. Momenteel staat zij 6 dagen in de week op het ijs onder begeleiding van hoofdcoach Astrid Tammeling-Winkelman en haar team. Ze traint 20 uur in de week en naast de ijstrainingen bestaat haar training uit ballet en conditietraining.
Dit schooljaar is deze talenvolle kunstrijdster gestart in het 1e jaar van het Thorbecke College in Rotterdam, een Loot school voor voortgezet onderwijs, die topsporters de mogelijkheid geeft naast onderwijs alle trainingen te kunnen volgen.

Het streven van Kyarha is Nederlands Kampioen te worden en hierdoor uitgezonden te worden naar buitenlandse wedstrijden. Haar grote droom is om aan een EK, WK en uiteindelijk de Olympische Winterspelen mee te mogen doen.

Vorige seizoen werd Kyarha 3e plaats op de Open Nederlandse Kampioenschappen in de categorie Debs.
Naar aanleiding van deze prestatie werd zij door de KNSB afgevaardigd om in februari jl. te rijden in de internationale Challenge Cup te Den Haag. Kyarha is daar als beste Nederlandse in de categorie Debs geëindigd op de 7e plaats.

De trainingen zijn nu gericht op de 2e selectiewedstrijd voor het ONK op 28 oktober in Groningen. Kyarha zal hier de technische korte Kür rijden.


Chat openen