Gat in de markt: printpapier van olifantsgras uit IJsselmonde

olifantsgras uit IJsselmonde
Olifantsgras is de laatste jaren in opkomst in Nederland en kan drie en een half tot vier meter hoog worden, ongeveer de hoogte van een olifant. Ook in IJsselmonde wordt olifantsgras geteeld.


Het groeit als kool, heeft weinig onderhoud nodig, neemt veel CO2 op en heeft in bewerkte vorm veel toepassingen. Zo wordt het gebruikt als brandstof, om plaat- en isolatiemateriaal van te maken of als strooisel in stallen.

Papier van olifantsgras
Maar olifantsgras heeft ook hoogwaardigere toepassingen. Uit het gewas kun je cellulose winnen, en dat betekent dat je er papier van kunt maken.

Bouwplannen uitgesteld door crisis
Op het braakliggend terrein bij Smeetsland aan de Molenvliet is vorig jaar een pilot gestart. Vaak gaat het om grond waarvoor de bouwplannen door de crisis zijn uitgesteld. Hier moesten 235 nieuwe woningen verrijzen, daarom werden de bestaande, verouderde huizen in 2010 gesloopt. Maar ruim twee jaar later was er nog geen steen gelegd.

“Hier groeit olifantsgras”, staat er nu op een bord naast het terrein. Jan-Govert van Gilst kreeg in april vorig jaar toestemming om het gewas te planten op 2 hectare, het eerste project van zijn bedrijf NNRGY Crops. Daarmee overwon hij één van de grootste obstakels: aantonen dat het kan. “Op zandgrond groeit toch niks”, is de eerste reactie van veel mensen, aldus Van Gilst. “Maar nu groeit het: ik kan mensen laten zien dat het werkt”.

Chat openen