Ernstige overlast door enorme populieren aan de Onzenoord en Bergoord

Ernstige overlast door enorme populieren aan de Onzenoord en Bergoord
Bewoners van de Onzenoord en de Bergoord in IJsselmonde schrijven een brandbrief aan de gebiedscommissie IJsselmonde over het gevaar en grootte van acht populieren in hun directe woonomgeving.

In deze brief staat dat al ruim 18 jaar lang regelmatig meldingen en klachten worden ingediend, vooral de laatste 10 jaar nemen de klachten steeds grotere vormen aan. Het gaat dan over bijvoorbeeld vallende takken, rioolproblemen, schade aan auto’s en waterschade in huizen door wortelgroei in het riool.


Bewoners van de Onzenoord en de Bergoord komen er met de gemeente Rotterdam niet uit, ondanks dat er verschillende personen van gemeentewerken en groenvoorziening ter plekke zijn geweest. De gemeente zegt te voldoen aan de snoeiplicht en de populieren zijn daarbij ook niet ziek.

De bewoners vinden het niet langer verantwoord de bomen nog groter te laten groeien. De enorme wortels zoeken steeds verder hun weg onder de huizen en vernielen het rioolstelsel met alle onkosten en ongemakken van dien.

Men vind het vreemd dat in andere gebieden in Rotterdam populieren, die veel overlast veroorzaken, wél gerooid worden. Zij vragen zich dan ook af of binnen de gemeente niet met twee maten wordt gemeten.

De bewoners zijn bereid om zelf nieuwe, duurzame bomen te planten als de populieren worden weggehaald. De gebiedscommissie IJsselmonde is door bewoners gevraagd een reactie te geven.

Chat openen