Drie doden en één miskraam door vleeswaren met listeriabesmetting

vleeswaren met listeriabesmetting
Supermarktketen Jumbo roept meer dan 130 soorten vleeswaren terug, omdat ze mogelijk besmet zijn met de listeria bacterie. Door listeria zijn in de afgelopen twee jaar drie doden gevallen en is één miskraam geregistreerd.


Een vrouw kreeg een miskraam, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De bron van de problemen ligt mogelijk bij vleeswarenproducent Offerman. De besmette vleeswaren liggen ook in de schappen bij de Aldi, Bidfood, Sligro en Versunie.

Jumbo en Aldi nemen per direct een deel van de vleeswaren uit de schappen. Zij vragen tevens aan hun klanten om deze vleeswaren niet te consumeren en terug te brengen naar één van haar winkels. Vleeswaren die nog in de schappen liggen zijn veilig om te consumeren.

Ook bij kinderdagverblijven en naschoolse opvang gingen de alarmbellen af toen bleek dat de vleeswaren van vleeswarenproducent Offerman niet veilig waren.

Zwanger? Dan oppassen!
Listeria is een bacterie die een voedselinfectie kan veroorzaken. De kans op besmetting met listeria is klein, maar de gevolgen kunnen dus zeer ernstig zijn. Vooral zwangere vrouwen moeten oppassen omdat het bij die groep kan leiden tot een miskraam of vroeggeboorte.

Mensen die vragen hebben over hun gezondheid wordt aangeraden om contact op te nemen met hun huisarts. De complete lijst met producten (PDF) is hier te vinden.