DoorDeWijks nu een jaar goed op weg

Een jaar geleden werd stichting DoorDeWijks opgericht. Wat begonnen is als een bewonersinitiatief, is nu een goed lopende stichting ter bevordering van nieuwe werkgelegenheid en betaalbare sociale wijkhulp in de wijk Hillegersberg-Schiebroek. Na de zomer zal de testgroep worden afgerond en kunnen ook in andere deelgemeenten van Rotterdam doordewijkers aan het werk.

Doordewijkers kunnen door iedere hulpvrager ingezet worden als sociale wijkhulp. Het werk van de doordewijkers heeft een sociaal karakter en is goed betaalbaar. Eigenlijk is het een vorm van hulp tussen die van een vrijwilliger en een professional in. Iedere hulpvraag kan beantwoord worden. Talenten van doordewijkers worden ingezet en tijd wordt nuttiger besteed. De hulpvrager is geholpen en ziet het belang van bijverdienste voor de doordewijker die daardoor dichter bij de maatschappij komt te staan. Werken als doordewijker biedt sommige wijkbewoners daarnaast een opstap naar een betaalde baan, een opvulling van het CV.

Suzanne Rietveld, die deze vorm van sociale wijkhulp heeft gerealiseerd, was in het voorjaar van 2012 genomineerd voor de Aardig Onderweg Awards van de RET. Deze nominatie heeft veel publiciteit met zich meegebracht. Helaas werd er geen prijs in ontvangst genomen, maar vragen uit verschillende deelgemeenten, steden en zelfs het buitenland, kwamen binnen. Gelukkig heeft de stichting enkele goede fondsen achter zich staan en weten zij zich financieel gesteund.

De volgende stap voor DoorDeWijks is het oprichten van de Verenigingen DoorDeWijks in de verschillende wijken van Rotterdam, waar zowel de Doordewijkers als hulpvragers lid van worden. Voor deze verenigingen zijn bestuursleden nodig. Wellicht heeft u DoorDeWijks al wat langer gevolgd en bent u geinteresseerd om als actief lid de stichting te helpen om ook in uw deelgemeente te starten, neem dan contact op met suzanne@doordewijks.nl.

Wat vorig jaar, bij oprichting van de stichting op 30 juni 2011, nog ver weg leek, zal in 2013 reeds gerealiseerd worden. Een nieuwe vorm van betaalbare sociale wijkhulp, met voordelen voor de doordewijkers, de hulpvragers en de wijkcohesie. De doordewijkers verdienen extra inkomen, hulpvragers kunnen nu ook zonder indicatie en met eigen regie hulp inschakelen en het wijkgevoel wordt zoveel beter nu zo velen in de wijk elkaar beter gaan leren kennen. Misschien niet als winnaar van de Aardig Onderweg Award, maar stichting DoorDeWijks is zeker goed op weg.

Website: www.doordewijks.nl

Chat openen