Defecte lift hield 86-jarige mindervalide man een week gevangen

Defecte lift hield 86-jarige mindervalide man anderhalve week gevangen
De trotse 86-jarige mindervalide vader van Ylonka Witsenburg wil niets liever dan zelfstandig wonen in zijn appartement aan de Grote Hagen. Helaas wordt dit hem door Woonbron behoorlijk lastig, zo niet onmogelijk gemaakt.

Wonend op de 12e etage in Groot-IJsselmonde zit hij inmiddels al een week vast in zijn (veel te warme) appartement, aangezien de lift al die tijd al buiten werking staat. Er is nog wel een lift naar de oneven etages, maar dit is voor hem dus geen optie.

Blijkbaar moeten er onderdelen besteld worden waarvan de levertijd op zich laat wachten. En dan gebeurt het onvermijdelijke; afgelopen donderdag- op vrijdagnacht krijgt hij, als o.a. COPD patiënt, een zware benauwdheidsaanval. Een buurvrouw is zo lief om hem bij te staan en 112 te bellen, waarna hij met een brancard via een lagere etage met spoed naar het ziekenhuis gebracht wordt.


De Woonbron heeft hetzelfde weekend nog wel gezorgd voor een traplift van de 11e naar de 12e etage, maar aangezien de trap hier uit 2 gedeelten bestaat, was het schijnbaar niet mogelijk de traplift hier in één stuk aan te brengen, met als gevolg dat hij nu twee keer op en af moet stappen (met vast- en los gespen) en als zwaar longpatiënt is dit met een ziekenhuiskoffer niet te doen.

Bovendien zit de afstandsbediening van de traplift niet direct ernaast, maar aan de leuning aan de overkant van de trap! En dat terwijl iedere beweging hem zonder adem doet staan. Het gevolg is nu dat hij weer tegen wil en dank aan huis gekluisterd is en God op zijn blote knieën moet smeken dat hij niet nogmaals 112 hoeft te bellen, want ook de brancard van het ambulancepersoneel past nu niet meer langs de traplift. Onbegrijpelijk en duidelijk niet doordacht.’

De vader van Ylonka is nog steeds behoorlijk van slag door het hele gebeuren. Woningcorporatie Woonbron zegt dat de onderdelen, die nodig zijn voor de reparaties, helaas niet sneller leverbaar waren. Mocht de lift onverhoopt nog eens stuk gaan, dan zal de geschiedenis zich waarschijnlijk weer herhalen.

Chat openen